Placuszki twarogowe z bananem
Dla miłośników bananowych smaków, ale nie tylko - fani placuszków serowych też powinni być zadowoleni :)
Składniki:
- 50 g twarogu
- 1 średni banan
- 1 jajko
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki (2 czubate łyżki) - u mnie pszenna pełnoziarnista
*ulubiony aromat *cukier wg uznania; ja nie dodałam, według mnie dojrzałe banany nadają wystarczającej słodyczy
Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia i mąkę - połączyć całość. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki. Smażyć na "suchym", dobrym teflonie lub patelni lekko wysmarowanej olejem. Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie. Wychodzi około 10 placuszków.