Placuszki serowe z otrębami

Placuszki serowe z otrębami
Zdjęcie - Placuszki serowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jedno z moich ulubionych śniadań ostatniego czasu. Placuszki są zdrowe, lekkie i sycą na długo. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Bardzo polecam, szczególnie wersję z dżemem :)

Składniki (wyszło mi 8 placuszków)
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1/3 kostki sera twarogowego 0% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 krople aromatu waniliowego /może być oczywiście inny/
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka słodzika przystosowanego do gotowania

1. Do szklanego naczynia wbij całe jajka, dodaj do nich maleńką szczyptę soli i rozbij je mikserem na puszystą masę.2. Wrzuć resztę składników i wymieszaj je łyżką (dobrze, żeby twaróg pozostał w drobnych kawałkach). Odstaw całość na 15 minut aż otręby napęcznieją i masa zgęstnieje.3. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj olejem w sprayu (smażyłam bez tłuszczu na teflonie). Wlewaj na nią masę w ilości nie większej, niż duża łyżka stołowa na 1 placek. Po ok. 3 minutach przewróć placki ostrożnie na drugą stronę, uważając, żeby się nie rozpadły - są bardzo kruche. Podawaj na ciepło.
Przepis zaczerpnięty z blogu Lekkiej.Wersja bez dżemu jest zgodna z dietą Dukana.


Zdjęcie - Placuszki serowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów