Placuszki serowe z otrębami
To jedno z moich ulubionych śniadań ostatniego czasu. Placuszki są zdrowe, lekkie i sycą na długo. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Bardzo polecam, szczególnie wersję z dżemem :)
Składniki (wyszło mi 8 placuszków)
- 2 jajka
- odrobina soli
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1/3 kostki sera twarogowego 0% tłuszczu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 krople aromatu waniliowego /może być oczywiście inny/
- opcjonalnie - 1 łyżeczka słodzika przystosowanego do gotowania
1. Do szklanego naczynia wbij całe jajka, dodaj do nich maleńką szczyptę soli i rozbij je mikserem na puszystą masę.2. Wrzuć resztę składników i wymieszaj je łyżką (dobrze, żeby twaróg pozostał w drobnych kawałkach). Odstaw całość na 15 minut aż otręby napęcznieją i masa zgęstnieje.3. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj olejem w sprayu (smażyłam bez tłuszczu na teflonie). Wlewaj na nią masę w ilości nie większej, niż duża łyżka stołowa na 1 placek. Po ok. 3 minutach przewróć placki ostrożnie na drugą stronę, uważając, żeby się nie rozpadły - są bardzo kruche. Podawaj na ciepło.
Przepis zaczerpnięty z blogu Lekkiej.Wersja bez dżemu jest zgodna z dietą Dukana.