Placuszki ryżowe na słodko

Placuszki ryżowe na słodko
Zdjęcie - Placuszki ryżowe na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ryżowe na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ryżowe na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ryżowe na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki ryżowe na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g białego ryżu
  • 50 g dowolnej mąki (może być pszenna, ziemniaczana itp.)
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 25 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez około 16-20 minut. Studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ryż mieszamy z cukrem waniliowym, mąką, rodzynkami oraz ubitymi jajkami.

Masę wykładamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor niewielkie placuszki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów