Placuszki kalafiorowe z peperonatą
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!
Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive.
Scroll down for recipe in English
Placuszki kalafiorowe z peperonatą
(3-4 porcje)
Składniki:
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki
- 1 jajko, rozbełtane
- 80 g mąki
- 100 ml pełnotłustego mleka
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.
- Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.
- W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.
- Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.
Smacznego!
English version
Cauliflower cakes with peperonata
(3-4 servings)
Ingredients:
- 2 red peppers, cut into thin strips
- 1 red onion, sliced
- 1 clove garlic, finely chopped
- 1 red chilli, seeds removed and chopped
- 200 g canned chopped tomatoes
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 1 teaspoon sugar
- 1 small cauliflower, cut tinto florets
- 1 egg, lightly beaten
- 80 g flour
- 100 ml whole milk
- a handful of chopped parsley
Preparation:
- Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.
- Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.
- In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.
- Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.
Enjoy!