Placuszki jogurtowe
Zapraszam na placuszki. Podane ze świeżymi owocami, to idealne śniadanie,
lub podwieczorek. Bardzo dobrze smakują też z dżemem.
Dzieci na pewno będą zachwycone.
Z podanych składników zrobiłam 15 placuszków.
Składniki na placuszki jogurtowe:
200 g. jogurtu greckiego
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie placuszków jogurtowych:
Jogurt przełożyć do miski, wbić jajka i wymieszać.
Następnie dodać resztę składników i ponownie wymieszać trzepaczką, lub łyżką.
Ciasto odstawić na 10-15 minut żeby odpoczęło.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Wykładać po łyżce ciasta i smażyć placki na zloty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu placuszki posypać cukrem pudrem.
Podałam z owocami.