Placuszki jogurtowe z jagodami

Placuszki jogurtowe z jagodami

Lubię słodkie śniadania, zdecydowanie bardziej niż klasyczne kanapki, a te placuszki jogurtowe z jagodami z decydowanie przypadły mi do gustu. Wilgotne i puszyste, z dodatkiem jagód (u mnie borówki amerykańskie, ale można je swobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej śmietany i sosem karmelowym. Pyszności!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki jogurtowe z jagodami

(16 sztuk)

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
  • jagody do podania
  • sos karmelowy do podania
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce zmiksuj jogurt z jajkami, cukrami i masłem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy.
  3. Smaż na małym dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2-3 minuty. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
  4. Podawaj z bitą śmietaną, jagodami i polane sosem karmelowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Yogurt blueberry pancakes

(16 pancakes)

Ingredients:

  • 250 g of natural yoghurt
  • 2 eggs
  • 2 tsp vanilla sugar or vanilla extract
  • 4 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons melted butter
  • 170 g flour
  • 2 tsp of baking powder
  • 120 g blueberries (approx. 1 cup)
  • blueberries to serve
  • caramel sauce to serve
  • whipped cream to serve

Preparation:

  1. In a medium bowl, mix yogurt with the eggs, sugars and butter. Add sieved flour with baking powder and mix just until smooth. Add berries and gently stir with a spoon.
  2. Preheat a large frying pan with a little oil over medium heat and add 1 full tablespoon of batter for 1 pancake,  taking care to keep them evenly spaced apart. Cook over medium heat until nicely browned, for about 2-3 minutes. Turn the pancakes over and cook until browned, about 2 minutes. Repeat with remaining mixture.
  3. Serve with whipped cream, blueberries and drizzled with caramel sauce.

Enjoy!

Zainspirowałam się tym przepisem

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów