Placuszki dyniowe na słodko
Sezon dyniowy w pełni, więc dania z dynią często goszczą na moim stole. Jej optymistyczny, pomarańczowy kolor i słodki smak świetnie wpływa na poprawę samopoczucia w te jesienne dni. Dzisiaj na obiad przygotowałam słodkie placuszki dyniowe, chandra odgoniona!
Te placuszki są fajnym pomysłem na słodki obiad,
leniwe, niedzielne śniadanie bądź podwieczorek.
Składniki:
600 g miąższu z dyni,
2 jajka,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia.
cukier puder do podania.
Dynię obrać, wydrążyć. Miąższ zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajka, mąkę pszenną, szczyptę soli i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem pudrem. Smacznego!