Placuszki dyniowe
Jeszcze jesień, dynie i jabłka świecą na straganach. Dynia jest wyjątkowo wdzięcznym składnikiem do potraw – może grać pierwsze skrzypce w daniu lub też być dyskretnym dodatkiem. Moim placuszkom nadaje złocisty kolor, wilgotność i pyszny smak. Jabłka uzupełniają placki o odrobinę kwasowości, a przyprawy korzenne zbliżają do Świąt. Na wierzchu warstwa cukru pudru to jak pierzynka ze świeżego śniegu. Przypomnijcie sobie przepisy na dyniowe ciasteczka z otrębami oraz dyniową latte. Smacznego!
Placuszki dyniowe z jabłkiem składniki na 2-3 osoby:- ok. 200 g mąki
- 120 ml mleka
- 4 łyżki puree z dyni*
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- olej do smażenia
Jajko ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję mleko i puree z dyni, mieszam.
Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenna zalewam masą jajeczną. Mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej gęstej masy (w razie potrzeby dodać więcej mąki, bo to zależy od wilgotności puree z dyni). Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne, ścieram na tarce na małych oczkach i dodaję do ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące dodaję ponownie mąki.
Olej rozgrzewam na patelni. Łyżką nakładam placuszki, smażę na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.
Podaję z cukrem pudrem, polewą toffi lub dżemami.