Placuszki bananowe

10 lutego 2025
Prozaiczne, łatwe i przepyszne moje placuszki bananowe, jak sama nazwa wskazuje z bananami.
Ciasto, z którego sporządza się placuszki jest bardzo delikatne, a podstawowe składniki, to banany, jajka i jogurt.
Placuszki bananowe najlepsze są ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z konfiturą lub z syropem klonowym.
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
Składniki na placuszki bananowe
- 2-3 dojrzałe banany
- 1 szklanka /250 ml/ jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru drobnego lub waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- cukier puder do posypania
- konfitura
- syrop klonowy lub miód
- olej do smażenia
Placuszki bananowe
Jak wykonać placuszki bananowe:
- Jajka zmiksować z cukrem i jogurtem.
- Dodać rozmiękczone banany i wymieszać.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny bananowej.
- Na koniec wlać olej lub oliwę i wszystko zmiksować krótko tylko do połączenia się składników.
- Ciasto bananowe odstawić na 20 minut.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.
- Gorące posypać cukrem pudrem.
Placuszki bananowe polecam z domową konfiturą lub syropem klonowym na pożywne śniadanie lub deser.
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
Smacznego !