Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

 

10 lutego 2025 Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prozaiczne, łatwe i przepyszne moje placuszki bananowe, jak sama nazwa wskazuje z bananami.

Ciasto, z którego sporządza się placuszki jest bardzo delikatne, a podstawowe składniki, to banany, jajka i jogurt.

Placuszki bananowe najlepsze są ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z konfiturą lub z syropem klonowym.

Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacuszki bananowe Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacuszki bananowe

Składniki na placuszki bananowe

  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka /250 ml/ jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru drobnego lub waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • cukier puder do posypania
  • konfitura
  • syrop klonowy lub miód
  • olej do smażenia

 

Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacuszki bananowe

Jak wykonać placuszki bananowe:

  1. Jajka zmiksować z cukrem i jogurtem.
  2. Dodać rozmiękczone banany i wymieszać.
  3. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny bananowej.
  4. Na koniec wlać olej lub oliwę i wszystko zmiksować krótko tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto bananowe odstawić na 20 minut.
  6. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.
  7. Gorące posypać cukrem pudrem.

Placuszki bananowe polecam z domową konfiturą lub syropem klonowym na pożywne śniadanie lub deser.

Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacuszki bananowe Zdjęcie - Placuszki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacuszki bananowe

Smacznego !

Kategorie przepisów