Placki ziemniaczane
Dziś przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Można je jeść solo lub podać jako dodatek do gulaszu. Najlepiej smakują świeżo usmażone, prosto z patelni.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy.
Jeśli nie macie malaksera, możecie zetrzeć ziemniaki na tarce, a cebulę i czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę.
Smażymy po łyżce masy ziemniaczanej na mocno rozgrzanym oleju po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złote. Po zdjęciu z patelni odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z podanych składników wychodzi ok. 12 placków.
Smacznego !
Składniki
- 350 g ziemniaków
- 40 g mąki pszennej
- 50 g cebuli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta vegety
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy.
Jeśli nie macie malaksera, możecie zetrzeć ziemniaki na tarce, a cebulę i czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę.
Smażymy po łyżce masy ziemniaczanej na mocno rozgrzanym oleju po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złote. Po zdjęciu z patelni odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z podanych składników wychodzi ok. 12 placków.
Smacznego !