Placki ziemniaczane z serkiem straciatella

Placki ziemniaczane kto ich nie lubi, jednak najsmaczniejsze są wtedy gdy zetrzemy je samodzielnie i to na dodatek ręcznie. Kto się ze mną zgodzi ? ja wiem że większość ludzi woli obrane ziemniaki włożyć do maszyny specjalnej do ziemniaków lub robota kuchennego i szybko mieć z głowy, jednak powtórzę to kolejny raz nie ma jak starte własnoręcznie, kto nie raz tak robi ten wie co mówię. Nie będę się długo rozpisywała więc zabieram się za napisanie potrzebnych składników może akurat ktoś z Państwa zechce takie przygotować rodzinie na jutrzejszy obiad

- 1,5 kg ziemniaków już obranych,
- 2 opakowania serka STRACCIATELLA ( MOCARELLA w śmietanie ) 140 g każdy,
- 1 łyżka soli drobnej,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 duża cebula,
- 1 mały pęczek drobnego szczypiorku,
- olej do smażenia
Na początek przygotować ziemniaki czyli obrać je a następnie dokładnie umyć i osuszyć, gdy są już przygotowane należy zetrzeć je na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Po starciu już wszystkich ziemniaków przełożyć do nich oba opakowania serka STRACCIATELLA, dodać majonez który świetnie zastąpi jajka a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek a także wsypać sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników ( ja wody z tarcia ziemniaków nie odlewam i nie dodaję mąki )








