Placki ziemniaczane na bogato
Bardzo lubię placki ziemniaczane. Jak chyba większość. Są smaczne, łatwe do zrobienia, z prostych składników. Mogą służyć też za „czyściki” lodówki. Do ziemniaczanej bazy można dodać wiele różnych dodatków, które urozmaicą smak i pomogą nam się pozbyć resztek jedzenia. Do moich placków w ten sposób trafiła kukurydza, trochę sera i szynka. Trochę przypraw do smaku i na patelnię. Polecam na sytuacje kryzysowe jak i codzienne obiady.
Składniki:
- 700g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki (lub więcej w razie potrzeby)
- 3-4 plasterki szynki (jak są duże to 2 wystarczą)
- 50g sera żółtego
- ⅓ puszki kukurydzy
- 1 ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- Sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Płyn zlać do drugiego naczynia i odstawić na 20 minut. Ziemniaki warto w tym czasie przykryć, aby się nie utleniły. W międzyczasie drobno posiekać cebulę, szunkę pokroić w paski lub kostkę, ser żółty zatrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w mała kostkę. Jeśli jest w plastrach pokroić go w paski. Gdy zlany płyn odstoi i skrobia opadnie na dno, zlać płyn, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak aby całe dno było zakryte) i łyżką kłaść ciasto. Smażyć kilka minut na złoto-brązowy kolor z obu stron. Podawać gorące ze świeżymi warzywami.
Smacznego!