Placki z płatków orkiszowych
Placki z płatków orkiszowych z dodatkiem banana są lekkie i delikatne w smaku. A limonka je orzeźwia do tego są zdrowe zawierają sporo witamin i minerałów polecam na zdrowe śniadanie :-)
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 całe jajko + 1 białko
- szczypta soli
- 1 limonka
- 3-4 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duży banan
Ponadto
- 1 -2 łyżki cukru trzcinowego
Cukier zmielić na puder.
W misce wymieszać jajka z jogurtem dodać płatki, otartą skórkę z limonki oraz oliwę z oliwek. Banana obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę - skropić sokiem z limonki, połączyć z płatkami. Smażyć na patelni teflonowy najlepiej bez tłuszczu z obu stron aż się zrumieni.
Podawać z trzcinowym cukrem pudrem.
Smacznego