Placki z kukurydzy i pieczonej papryki

Placki z kukurydzy i pieczonej papryki

Bardzo lubię pieczoną paprykę, ale sam proces jej opiekania, zaparzania i obierania ze skórki jest dość żmudny i lekko irytujący, dlatego zwykle, gdy już się za to zabieram, używam większej ilości warzyw, które potem mogą wystarczyć mi do kilku potraw. Tak było parę dni temu w przypadku tostów z pieczoną papryką i chorizo. Pozostałą paprykę wykorzystałam do przygotowania pysznych placków podpatrzonych na blogu Shinju. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Znakomicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :)

Zdjęcie - Placki z kukurydzy i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PLACKI Z KUKURYDZY I PIECZONEJ PAPRYKI
(4 porcje)
1 szklanka mąki,
2 jajka,
6-7 łyżek jogurtu naturalnego,
1 puszka kukurydzy,
2 upieczone, obrane ze skórki papryki,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
szczypta chili w płatkach,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, a gdy lekko się zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdjąć z ognia.
Mąkę, jajka i jogurt wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Dodać osączoną kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać sól, pieprz, oregano i chili. Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu na złocisty kolor. Gotowe placki osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące.

Zdjęcie - Placki z kukurydzy i pieczonej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów