Placki z jabłkami i ricottą
Bardzo serowy smak placuszków przełamany został jabłkami. Dość specyficzny smak, ale dobry ;) Trochę się obawiałam efektu, bo w końcu nie używa się w tym przepisie mąki, ale jak widać placki są "całe i zdrowe". Użyłam niekwaśnych jabłek, przez co placki wyszły aż nazbyt słodkie - posypanie cukrem pudrem było zbyteczne. Najlepsze po wystygnięciu.
Składniki na około 7 placków:
100 gr ricotty
200 gr startych na tarce kwaśnych jabłek
1/2 łyżki posiekanych migdałów
2 jajka
szczypta cynamony i gałki muszkatołowej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z jabłkami i serem. Doprawić solą i przyprawami. Ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Usmażyć placuszki na tłuszczu, osączyć i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr 5/2010.