Placki z dyni - wytrawnie
Wytrawne placki z dyni z serem korycińskim, a jaki zapach ... rozchodzi się podczas smażenia po prostu pyszności jeśli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Jako dodatek dałam dżem z chilli Polecam
Na ok 30 sztuk
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 500 g oczyszczonej dyni
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 g sera korycińskiego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka mąki pszennej
W wodzie rozpuścić drożdże z miodem i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zetrzeć dynię na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przyprawami. Dodać wyrośnięte drożdże, posiekaną natkę pietruszki oraz ser i mąkę - całość połączyć i smażyć z obu stron na rumiano - na minimalnej ilości tłuszczu.
Smacznego
Wydrukuj przepisprzepis dodaję do akcji festiwal dyni