Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki

Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki
Zdjęcie - Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z bobu z wiejskim twarożkiem i wstążkami z marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g bobu
  • 200 g serka wiejskiego
  • 125 ml mleka
  • 120 g marchewki
  • 100 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka gałązek mięty
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Bób gotujemy 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy z łupinek.

Bób lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Twarożek wiejski doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z wyszorowanej cytryny.

Marchewkę ścieramy za pomocą obieraczki do jarzyn na wstążki. Skrapiamy lekko Oliwierem i sokiem z cytryny.

Na talerze wykładamy po porcji serka, wstążki marchewki i przygotowane placki. Dekorujemy miętą.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów