Placki waniliowe
Do kuchni Polskiej zalicza się mnóstwo rodzai placków z różnymi dodatkami a ja tym razem zrobiłam na śniadanko ale na kolację również robię czasem bo te moje dzieci coś ostatnio kiepsko jedzą więc potrzeba trochę urozmaicenia choć to nie jest nic nadzwyczajnego proste ale treściwe :-)
1 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
1/2 SZKLANKI MLEKA
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 CUKIER WANILIOWY lub 1 łyżka
1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1 JAJKO
OLEJ DO SMAŻENIA
Do posypania: CZEKOLADA W PROSZKU I CUKIER PUDER
Wsyp do miski, mąkę, proszek, cukry, a następnie wbij jako i wlej mleko i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłóż na talerz i posyp czekoladą w proszku i na to odrobiną cukru pudru.