Placki twarogowe z jabłkami
Pyszne, mięciutkie placuszki twarogowe z dodatkiem jabłka. Dobrze smakują z syropem klonowym albo ulubionym dżemem (u nas znikają najczęściej z dodatkiem dżemu truskawkowego!). Dobre i na ciepło i na zimno, można je przygotować na śniadanie albo słodki obiad czy podwieczorek. Można je też zabrać do szkoły lub pracy. Na pewno znikną w ekspresowym tempie! Jeśli lubicie placki z dużymi kawałkami jabłek to przypominam przepis na najlepsze racuchy z jabłkami na kefirze – klik. Smacznego!
PRZEPIS NA PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKAMI
(ok. 15 sztuk)
Składniki :
150 g twarogu półtłustego
3 żółtka
2 łyżki cukru
3 białka
3 łyżki mąki pszennej
1 jabłko
Dodatkowo :
olej do smażenia
syrop klonowy
ulubiony dżem
Jak zrobić placki twarogowe z jabłkami :
Twaróg przełożyć do miski, dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać żółtka i cukier, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do twarogu razem z mąką, ponownie wymieszać. Białka zmiksować na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie połączyć łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta. Smażyć na niedużym ogniu, po około 2 minuty na stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z syropem klonowym lub ulubionym dżemem.