Placki twarogowe

Placki twarogowe

Szybki przepis na placki twarogowe, które będą doskonałe na śniadanie lub kolacje. Placuszki z dodatkiem twarogu przepysznie smakują z miodem i dodatkiem świeżych owoców.

 

Placki twarogowe będą doskonałym posiłkiem dla małych dzieci. W tym wariancie warto ubić białka i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia.

Placki z dodatkiem twarogu są niesamowicie delikatne w smaku i pyszne również podawane bez dodatków. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu prostu z patelni.

Placuszki twarogowe będą również doskonale pasowały do prażonych jabłek z cynamonem.

Zdjęcie - Placki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PLACKI TWAROGOWE

SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu półtłustego, klinek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem lub używamy blendera, aby miał w miarę jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem i sodą. Mieszamy na jednolitą konsystencję i smażymy na niewielkim ogniu z odrobiną oleju rzepakowego na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.

Placuszki możemy wykonać bez użycia proszku do pieczenia i sody. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą twarogową.

Zdjęcie - Placki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy