Placki na maślance z truskawkami
![Placki na maślance z truskawkami](/obrazek/duze/placki-na-maslance-z-truskawkami-461036.jpeg)
![Zdjęcie: Placki na maślance z truskawkami Zdjęcie - Placki na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/461037.jpeg)
Składniki:
- 500 ml maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- około 20 szt. truskawek
Dodatkowo:
- olej do smażenia
![Zdjęcie: Placki na maślance z truskawkami Zdjęcie - Placki na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/461038.jpeg)
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki.Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać po 1 kopiastej łyżce ciasta (na jednego placka) zachowując odstępy. Placki smażyć na średnim (lub odrobinę słabszym) ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione. Gdy placki trochę podrosną, ułożyć na każdym placku po 3-4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. Po usmażeniu placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypać obficie cukrem pudrem.
![Zdjęcie: Placki na maślance z truskawkami Zdjęcie - Placki na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/461036.jpeg)
Drukuj przepis