Placki jogurtowe z owocami

Placki jogurtowe z owocami


Wszyscy doskonale wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Dostarcza nam energii i daje nadzieję na udany cały dzień. Niestety nie zawsze mamy czas aby celebrować ten posiłek. Zwykle łapiemy coś w biegu, popijamy kawą i biegniemy do codziennych zajęć. Dlatego może warto w najbliższy weekend urządzić sobie śniadaniową ucztę, taką bez pośpiechu. Włączcie ulubioną muzykę, przygotujcie pyszne, puszyste placki jogurtowe z owocami i ulubioną kawę, herbatę lub lemoniadę. Cieszcie się chwilą i korzystajcie z ostatnich dni wakacji!
Zdjęcie - Placki jogurtowe z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
250 g jogurtu greckiego
2 jaja
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
160 g mąki pszennej
3 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g owoców (borówek i czerwonej porzeczki)
masło do smażenia
miód do podania


Przygotowanie: W misce za pomocą rózgi mieszamy jogurt, jaja, pastę waniliową, cukier, sól. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dorzucamy owoce i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, do czasu aż ładnie się przyrumienią (około 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem. Placki podajemy z miodem i świeżymi owocami lub jogurtem i cukrem pudrem.
Zdjęcie - Placki jogurtowe z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Placki jogurtowe z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki jogurtowe z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów