PLACKI BANANOWE (BANANA CAKES)
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyptą cynamonu. Placki bananowe posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Palce lizać, polecam!
Źródło: link
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 małe jajka
- 200 ml mleka
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Wykonanie:
Dojrzałe banany średniej wielkości rozgnieść za pomocą widelca. Do rozgniecionych bananów dodać mleko oraz całe jajka. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, porządną szczyptę cynamonu i cukier puder. Cukier puder można zastąpić miodem lub ksylitolem. Wszystko miksować przez minutę, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Ciasto odstawić na 2 minuty.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę masła klarowanego lub oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć okrągłe placuszki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zapraszam również na: Placuszki z otrębami
PLACKI BANANOWEPLACKI BANANOWE