Placek z rabarbarem i ananasem
Kruche ciasto i soczyste nadzienie - połączenie niezawodne i trafione w punkt. Słodziutki ananas genialnie komponuje się w lekko kwaskowym rabarbarem. Gorąco polecam Wam taki zestaw - lekki, świeży i orzeźwiający.
Ponieważ w końcu przyszedł, tak wyczekiwany przeze mnie, sezon na rabarbar, postanowiłam korzystać z niego w pełni. Tym razem znalazł się w kruchym cieście, ale już na tapecie mam dla Was sernik z rabarbarem. A może i jeszcze parę smakołyków się znajdzie ;)
Składniki na ciasto: przepis z bloga Kwestia Smaku
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 260 g masła
- około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody [użyłam tylko połowę tej ilości]
Składniki na nadzienie: podaję po moich małych zmianach
- 600 g rabarbaru
- 1 mały, świeży ananas / pół dużego
- 100 g pokrojonych daktyli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w dużej misce. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Polecam dodawać wodę stopniowo, bo może się okazać, że nie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki, ale tylko jej część. Ciasto podzielić na dwie części. Wyszło ok. 800 g ciasta - 500 g przeznaczyłam na spód, resztę na kratkę z wierzchu. Formę o wymiarach 20x30 cm albo o boku 25 cm (lub standardową tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód wylepić ciastem, formując boki o wysokości ok. 2 cm. Formę z ciastem włożyć na kilka godzin do schłodzenia. Drugą cześć ciasta zawinąć w folię spożywczą i również umieścić w lodówce.
Przygotowanie nadzienia oraz kratki z ciasta kruchego Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). W tym czasie przygotować nadzienie i wyjąć kulę ciasta przeznaczoną na kratkę aby lekko się ogrzała (dzięki temu wygodniej będzie ją rozwałkować).
Rabarbar opłukać i osuszyć. Odciąć liście i łodygi, po czym pokroić na ok. 1cm kawałki. Ananasa obrać i również pokroić w niedużą kostkę. Rabarbar i ananas umieścić w jednej misce, do której wsypać pokrojone daktyle. Przed samym wyłożeniem nadzienia na ciasto należy dodać do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać całość (nie wcześniej, by rabarbar nie puścił zbyt dużo soków).
Kulę ciasta przeznaczoną na kratkę rozwałkować i wykrawać z niej podłużne paski.
Pieczenie Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć nadzienie, po czym na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Jeśli kratka z wierzchu zbyt wcześniej zacznie się rumienić, przykryć wierzch papierem do pieczenia. Pozostawić w formie do całkowitego przestudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.