Placek z młodej cukinii i ziemniaków

Placek z młodej cukinii i ziemniaków
Zdjęcie - Placek z młodej cukinii i ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g cukinii ze skórką
  • 400 młodych ziemniaków
  • 40 g tartej bułki
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka świeżych ziół (pietruszka i szczypiorek)
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią lub oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie:

Cukinię, cebulę i obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Solimy łyżeczką soli na sicie i odstawiamy na ok 15 min.

Po tym czasie dobrze odsączamy z wody i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.

Mieszamy i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia o wymiarach 35×25.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, 190 stopni ok 30 min. – do zarumienienia.

Po upieczeniu kroimy nożem na mniejsze kawałki. Podajemy na ciepło lub zimno

Kategorie przepisów