Placek wiśniowy

Placek wiśniowy, czy też cherry pie u nas raczej mało popularne ciasto i tak naprawdę nie wiem dlaczego. Ciasto jest wspaniałe bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, delikatne warstwy maślanego ciasta skrywają najprostsze nadzienie z wiśni. Nadzienie z wiśni to tylko wiśnie z cukrem zagęszczone mąką ziemniaczaną i naprawdę nie ma potrzeby dodawania tutaj czegokolwiek więcej, bo jest to wspaniały niezaburzony niczym smak wiśni. Ciasto smakuje najlepiej z gałką lodów waniliowych, to połączenie jest obłędne i trudno poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka ciasta.

Wiśni w tym roku nie brakuje, zróbcie zapasy na zimę, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem również w chłodne zimowe dni. Jeśli macie miejsce w zamrażalniku to wydrylujcie kilka porcji i zapakujcie w woreczki i zamroźcie. Można też przygotować frużelinę wiśniową w słoikach co jest super sprawą, bo w razie potrzeby upieczenia placka wiśniowego wystarczy przygotować kruche ciasto i ze słoika nałożyć gotowe nadzienie, przepis na frużelinę znajdziecie tutaj. Życzę smacznego!

Placek wiśniowy

Wspaniały placek z aromatycznym nadzieniem wiśniowym w stylu amerykańskim.

Rodzaj Desery Kuchnia American Keyword kruche ciasto, wiśnie
Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 42 minutes Razem 1 hour 2 minutes
Porcje 12

 Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 90 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko

Składniki na nadzienie

  • 800 g wiśni drylowanych
  • 150 g cukru można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko

InstrukcjaPrzygotowanie wiśni

  1. Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.

Przygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  2. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.

  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.

  4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.

  5. Smacznego!

Zdjęcie - Placek wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z wiśniami
1

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką. Dla Niej i dla Niego
2

Placek z mąką kokosową, czarną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto z ananasem i galaretką
4

Ciasto z ananasem i galaretką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Proste ciasto z żurawiną
1

Proste ciasto z żurawiną

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto jogurtowe
2

Ciasto jogurtowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru
1

Owocowe ciasto – keks bez doda…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty