Placek śmietankowy
Dzisiaj kolejny przepis z serii "awaryjnych" ;-) Potrzebowałam czegoś szybkiego i prostego , a przy okazji , żeby zwierało większą ilość śmietany (kończył się jej termin ważności). Część zużyłam do rogalików , a reszta... no właśnie , ten przepis nadawał się doskonale :-) Zaczerpnięty został z książeczki Poradnika domowego.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- odrobina aromatu śmietankowego
- ew. rodzynki lub bakalie
Jaja utrzeć z cukrem i masłem , wlać śmietanę i cały czas mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać aromat i ewentualnie bakalie lub same rodzynki. Ciasto wyłożyć do formy (u mnie 12 x 22 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką . Piec w temp. 200 st.C przez ok. 50 minut (w oryginale 30 minut).