Placek owocowy Zofii
Składniki
- 1 kostka margaryny PALMA
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 0,5 kg maki
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier - puder do posypania
- owoce (gruszki, śliwki, jabłka)
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę, 2 łīżeczki proszku do pieczenia oraz mleko i wymieszać dokładnie. Dodać pokrojone owoce sezonowe (mogą być mieszane i wtedy są smaczniejsze: śliwki, jabłka, gruszki), następnie wymieszać i wyłożyć na blachę.
Piec ok. 40-50 minut w 160 st. C (z termoobiegiem).
Po upieczeniu posypać cukrem - pudrem.
Historia Przepisu z Szuflady Pani Zofii:
"Wbrew stereotypom! Moja teściowa zawsze piecze najlepsze ciasta! Wszystkie jej synowe próbują jej dorównać - stosujemy różnorodne, nowoczesne metody przyrządzania i pieczenia smakołyków, a na każdej rodzinnej uczcie wszyscy i tak zajadają się prostymi plackami mamusi!"