Placek owocowy Zofii

Placek owocowy Zofii

Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek owocowy Zofii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kostka margaryny PALMA
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 0,5 kg maki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier - puder do posypania
  • owoce (gruszki, śliwki, jabłka)

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę, 2 łīżeczki proszku do pieczenia oraz mleko i wymieszać dokładnie. Dodać pokrojone owoce sezonowe (mogą być mieszane i wtedy są smaczniejsze: śliwki, jabłka, gruszki), następnie wymieszać i wyłożyć na blachę. 

Piec ok. 40-50 minut w 160 st. C (z termoobiegiem). 

Po upieczeniu posypać cukrem - pudrem.

 

Historia Przepisu z Szuflady Pani Zofii: 

"Wbrew stereotypom! Moja teściowa zawsze piecze najlepsze ciasta! Wszystkie jej synowe próbują jej dorównać - stosujemy różnorodne, nowoczesne metody przyrządzania i pieczenia smakołyków, a na każdej rodzinnej uczcie wszyscy i tak zajadają się prostymi plackami mamusi!"

Kategorie przepisów