Placek królewski Edyty

Placek królewski Edyty
Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek królewski Edyty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki CIASTO:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 g masła lub margaryny PALMA
  • 3 łyżki śmietany
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek
  • 200 g cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
MASA ORZECHOWA:
  • 250 g masła lub margaryny PALMA
  • 150 g orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
POLEWA:
  • 100 g masła lub margaryny PALMA
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

CIASTO:

Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować niezbyt cienko na blaszce i upiec na złoty kolor (ok. 15-20 min. w 170 st C). Można również upiec jeden duży placek i po upieczeniu przeciąć na pół.


MASA JABŁKOWA:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i dusić na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać.

Placki przełożyć gorącą masą jabłkową.


KREM ORZECHOWY:

Mleko podgrzać, dodać cukier i zmielone orzechy. Wymieszać dokładnie i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zostawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać

porcjami zimną masę orzechową.


POLEWA CZEKOLADOWA:
Mleko wymieszać z cukrem i kakao i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło. Dokładnie wymieszać.


Kolejność warstw od dołu: ciasto - gorąca masa jabłkowa - ciasto - krem orzechowy - polewa czekoladowa.


Robienie ciasta można rozłożyć w czasie - jednego dnia upiec placki i przygotować masę orzechową, a drugiego zrobić  masę jabłkową i polewę. Po złożeniu ciasta należy wstawić je do lodówki i... zapomnieć o nim na 1 lub nawet 2 dni. W czasie leżakowania w lodówce placki nasiąkną kremem i ciasto będzie rozpływać się w ustach.


Historia przepisu z szuflady Edyty:

"Przepis z pokolenia na pokolenie robi dobre wrażenie.Piekłam go z babcią,mamą i ukochanym-w tym placku głęboko zakochanym.Wspólnie przy pieczeniu miłość sobie wyznaliśmy-z KUJAWSKIM piec się nie baliśmy.Tego dnia zrozumiałam,że miłość od dawna przy sobie miałam.Wspólna pasja nas zjednała-i owocny związek dała.Placek KRÓLEWSKI jak nasze przeżycia-jest niezbędny jest do życia. Mąka na twarzy, masło na ścianie-podczas pieczenia szalone mieliśmy doznanie!Uśmiechnięci,pełni werwy-wciąż pieczemy go bez przerwy! I Wam mówię, nie bez przyczyny - pieczcie z ukochanymi drogie dziewczyny. Nic tak bardziej nie łączy jak placków pieczenie-i związek wtedy jest jak marzenie!"

Kategorie przepisów