Placek kremowy cioteczki Basi

Placek kremowy cioteczki Basi
Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek kremowy cioteczki Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 5 dkg tłuszczu, np. margaryny PALMA
  • 10 dkg miodu
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
Masa:
  • 3 łyżki grysiku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dkg masła lub margaryny PALMA
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • wanilia i sok z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie

CIASTO

Tłuszcz i miód umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, do połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, dodaj płynne składniki i zarób ciasto. Podziel je na 3 części, cienko rozsmaruj na blaszce i upiecz 3 placki (ok. 10 minut w 180 st. C).

MASA

Mleko zagotuj, dodaj rozmieszany z woda grysik i mieszając gotuj około 5 minut na małym ogniu. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawaj porcjami zimny grysik i ucieraj dalej. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i wanilią. do kremu możesz również dodać startą skórkę cytrynową - wspaniale wzbogaci smak i aromat.

Przestudzone placki przełóż masą, udekoruj według uznania i odstaw w chłodne miejsce minimum dobę. Po tym czasie placki zmiękną od kremu i ciasto będzie rozpływało się w ustach.


Historia Przepisu z szuflady cioteczki Basi:

"Lata temu przepisywałam ten przepis od mojej cioteczki teraz ma 84 lata. Kartka o dziwo tyle lat i się zachowała. To były pierwszy mój przepis i placek. Zawsze ten placek kiedy go piekłam wszystkim smakował, pozostał sentyment i mimo ze wiele rzeczy straciłam karta z przepisem została tak jak serce i dusza tego pysznego placka."

Kategorie przepisów