PLACEK KOKOSOWY

PLACEK KOKOSOWY

Zdjęcie - PLACEK KOKOSOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tym razem przepis na taki prosty , zwyczajny placek. Raczej nie podałabym go gościom , ale sama nie mogłam się oprzeć , żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek - ta słodka , kokosowa skórka kusiła mnie bardzo skutecznie ;-)
P.S. Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić też wersję z jabłkami i kruszonką (bez wcześniejszego podpiekania spodu).

Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego

Śmietanę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki , żeby się ogrzały.
Jajka utrzeć z cukrem , dodać śmietanę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Ciasto wyłożyć na blaszkę (niezbyt dużą - u mnie 20x30 cm) , równomiernie rozsmarować i podpiec 10-15 minut w temp. 200 st.C.

Na wierzch:
- 1/2 kostki masła (można trochę mniej)
- 4 duże łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru

Masło z cukrem rozpuścić i zagotować , wsypać wiórki , wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając , aż masa stanie się jednolita. Rozsmarować na podpieczonym cieście i piec jeszcze 15-20 minut na złotobrązowo.

Kategorie przepisów