Placek kokosowy
Ciasto:
200 g mąki
175 g cukru
175 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g mąki kukurydzianej
150 ml mleka kokosowego
Masło trzeba utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie na zmianę dodawać po jednym jajku i porcjami mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na zmianę. Na koniec dolać mleka kokosowego. W razie potrzeby dolać mleka - ciasto powinno być rzadkie. Ja na koniec dosypałam jeszcze garść wiórków kokosowych.
Ciasto wlałam do niedużej formy - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam w 180 stopniach C przez ok 45 minut.
Lukier:
cukier puder
mleko kokosowe
masło - ok 1 łyżki
+ wiórki kokosowe do posypania
Do niedużego garnka wsypać cukier-puder, dodać masło i powoli podgrzewając wlewać mleko - tak by powstała, gęsta i lejąca się masa.
Ciasto - wyjęte z formy i przestudzone - polać lukrem i posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi.
PS zapomniałam dodać, że ciasto wyszło pyszne i puszyste a przepis pochodzi z kasiążki Nigelli Lawson "Forever Summer"