Placek kokosowo-ananasowy
To wariacja przepisu na placek kokosowy Nigelli Lawson. Ciasto z tęsknoty za wakacjami, morzem, plażą...
260 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
260 g masła
4 duże jajka albo 5 małych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g mąki kukurydzianej
220 ml mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych - 60 g do ciasta a reszta do posypania ciasta
ananas pokrojony w drobne kawałki - no może być też z puszki
Masło trzeba utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie na zmianę dodawać po jednym jajku i porcjami mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na zmianę. Na koniec dolać mleka kokosowego. Na koniec dosypałam wiórków kokosowych.
Ciasto wlałam do formy - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką - można też wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyłam kawałki ananasa i posypałam wiórkami kokosowymi.
Piekłam w 180 stopniach C przez ok 45-50 minut.