Placek kokosowo-ananasowy

Placek  kokosowo-ananasowy

To wariacja przepisu na placek kokosowy Nigelli Lawson. Ciasto z tęsknoty za wakacjami, morzem, plażą...

Zdjęcie - Placek  kokosowo-ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

260 g drobnego cukru

300 g mąki pszennej

260 g masła

4 duże jajka albo 5 małych

3 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g mąki kukurydzianej

220 ml mleka kokosowego

100 g wiórków kokosowych - 60 g do ciasta a reszta do posypania ciasta

ananas pokrojony w drobne kawałki - no może być też z puszki

Masło trzeba utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie na zmianę dodawać po jednym jajku i porcjami mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na zmianę. Na koniec dolać mleka kokosowego. Na koniec dosypałam wiórków kokosowych.

Ciasto wlałam do formy - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką - można też wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyłam kawałki ananasa i posypałam wiórkami kokosowymi.

Piekłam w 180 stopniach C przez ok 45-50 minut.

Kategorie przepisów