Placek dyniowy czyli Pumpkin Pie

Ciasto:

220 g białej mąki

szczypta soli

2 łyżki cukru-pudru

100 g masła (właściwie powinno być 50 g masła i 50 g smalcu, ale ja nie używam smalcu już od lat)

trochę lodowatej wody (wystarczy jedna kostkę lodu zalać odrobiną wody)

Przesianą do miski mąkę trzeba palcami utrzeć z zimnym masłem i solą aż powstaną grudki. Następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę by nadać ciastu odpowiednia - gładka konsystencję. Ciasto jest dobre, kiedy nie przykleja sie do dłoni i miski. Należy je teraz rozwałkować w kształt koła - podsypywać mąką, jeśli sie przykleja do wałka czy stolnicy - i wyłożyć nim formę do tarty (20-22 cm). Wystające części obciąć.

Dno tarty posypać pokruszonymi płatkami migdałów i wstawić całość na godzinę do lodówki.

Wypełnienie:

360-400 g musu z dyni

100g cukru trzcinowego

90 g brązowego cukru

400 ml skondensowanego mleka - słodkiego

3 jajka - jeśli są bardzo duże można dać dwa i 1 żółtko

2/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/8 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

szczypta soli

ewentualnie łyżeczka skórki startej z pomarańczy i płatki migdałów do posypania dna tarty

Rozbełtać jajka, dodać cukier, mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przyprawy i wymieszać a na końcu dodać mus z dyni i wszystko dokładnie wymieszać.

Przelać masę na wystudzone w lodówce ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175 stopni C i piec ok 45 minut.

Studzić w otwartym piekarniku. Podawać na zimno z np. dodatkiem bitej śmietany.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy