Placek dyniowy czyli Pumpkin Pie
Ciasto:
220 g białej mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru-pudru
100 g masła (właściwie powinno być 50 g masła i 50 g smalcu, ale ja nie używam smalcu już od lat)
trochę lodowatej wody (wystarczy jedna kostkę lodu zalać odrobiną wody)
Przesianą do miski mąkę trzeba palcami utrzeć z zimnym masłem i solą aż powstaną grudki. Następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę by nadać ciastu odpowiednia - gładka konsystencję. Ciasto jest dobre, kiedy nie przykleja sie do dłoni i miski. Należy je teraz rozwałkować w kształt koła - podsypywać mąką, jeśli sie przykleja do wałka czy stolnicy - i wyłożyć nim formę do tarty (20-22 cm). Wystające części obciąć.
Dno tarty posypać pokruszonymi płatkami migdałów i wstawić całość na godzinę do lodówki.
Wypełnienie:
360-400 g musu z dyni
100g cukru trzcinowego
90 g brązowego cukru
400 ml skondensowanego mleka - słodkiego
3 jajka - jeśli są bardzo duże można dać dwa i 1 żółtko
2/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka skórki startej z pomarańczy i płatki migdałów do posypania dna tarty
Rozbełtać jajka, dodać cukier, mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przyprawy i wymieszać a na końcu dodać mus z dyni i wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na wystudzone w lodówce ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175 stopni C i piec ok 45 minut.
Studzić w otwartym piekarniku. Podawać na zimno z np. dodatkiem bitej śmietany.