Placek cebulowy z boczkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe z cebulowym farszem, sporą ilością boczku wędzonego do tego duuużo sera i pyszna polewa śmietanowa. Najlepiej smakuje dobrze wystudzone!
/źródło: Zachciało mi sie gotować/
Placek cebulowy z boczkiem
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 80g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 40g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 spore szczypty soli
Farsz:
- 1 kg cebuli (może być pół na pół biała z czerwoną)
- 400g chudego wędzonego boczku
- sól
- pieprz - najlepiej świeżo zmielony
- olej do smażenia
oraz
- 100g startego sera żóltego
Polewa:
- 400 ml gęstej śmietany 18%
- 250g sera żóltego
- 3 żółtka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz (dużo i najlepiej świeżo zmielony!)
Przygotowujemy farsz:
Cebule obieramy i kroimy w dość drobną kostkę lub cienkie piórka. Dusimy ją do miękkości na niewielkiej ilości oleju (najlepiej robić to na patelni z powłoką nieprzywierającą). W czasie duszenia, lekko solimy i doprawiamy szczyptą cukru.
W osobnym naczyniu, również na niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek pokrojony w dość drobną kostkę. Do usmażonego boczku dodajemy miękką cebulę, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (ale ostrożnie, aby farsz nie był zbyt słony).
Przygotowujemy ciasto:
Drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąke, sól, jajko, resztę mleka i dokładnie wyrabiamy. Do gładkiego ciasta na sam koniec dodajemy masło lub margarynę - albo stopione i przestudzone albo pokrojone w niewielkie kawałki. Ponownie wyrabiamy. Gładkie ciasto formujemy w kulę, leciutko smarujemy olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie je zagniatamy, a następnie rozciągamy na dużej blaszce wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Możemy je teraz lekko posmarować olejem i przykryć, a następnie zostawić do lekkiego wyrośnięcia, albo od razu posypać wierzch serem startym na tarce o dużych oczkach (ok. 100g), a następnie obłożyć farszem cebulowym. Wierzch należy oblać polewą, przygotowaną ze śmietany, natki, żóltek, startego sera, lekko osolonej i solidnie doprawionej pieprzem.
Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 1 godz. ( po 45 min. można sprawdzić patyczkiem) - gdyby wierzch za szybko zaczął sie rumienić należy zmniejszyć temp. - ja po 30 minutach piekłam je w 150 st.C.
Smacznego!