Pizzetki

Kolejne danie Montignacowe - można oczywiście zrobić je ze zwykłej mąki, dodając mięso i ser. Pizzetki są pyszne na śniadanie czy kolację, można też zabierać je do pracy. Można je zamrażać, więc dobrze jest zrobić więcej na zapas.

Składniki:

0,5 kg mąki razowej graham typ 1850

5 dag drożdży (do zwykłej mąki wystarczy 2-3 dag, chyba że lubisz bardzo grube ciasto)

łyżeczka fruktozy lub cukru

pół szklanki mleka

pół szklanki ciepłej wody

sól, oliwa, oregano

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dolej ciepłe mleko, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj mąkę z solą i oregano, dodaj oliwę, następnie drożdże i wodę, wyrób ciasto. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 5-6 kawałków i rozwałkuj na małe placki. Każdy placek posmaruj sosem (przepis na sos tutaj) i nakładaj dowolne składniki.

Na moich pizzetkach były: suszone pomidory, pieczarki, oliwki, cebula, kapary i papryka.

Piecz w 180 stopniach około 20 minut.

 

Przepisy z tych kategorii

Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Donuty jogurtowe z cynamonem

Donuty jogurtowe z cynamonem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szybkie podpłomyki

Szybkie podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rafalleo z czarną porzeczką (bez pieczenia)

Rafalleo z czarną porzeczką (b…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki