Pizzetki
Kolejne danie Montignacowe - można oczywiście zrobić je ze zwykłej mąki, dodając mięso i ser. Pizzetki są pyszne na śniadanie czy kolację, można też zabierać je do pracy. Można je zamrażać, więc dobrze jest zrobić więcej na zapas.
Składniki:
0,5 kg mąki razowej graham typ 1850
5 dag drożdży (do zwykłej mąki wystarczy 2-3 dag, chyba że lubisz bardzo grube ciasto)
łyżeczka fruktozy lub cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki ciepłej wody
sól, oliwa, oregano
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dolej ciepłe mleko, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj mąkę z solą i oregano, dodaj oliwę, następnie drożdże i wodę, wyrób ciasto. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 5-6 kawałków i rozwałkuj na małe placki. Każdy placek posmaruj sosem (przepis na sos tutaj) i nakładaj dowolne składniki.
Na moich pizzetkach były: suszone pomidory, pieczarki, oliwki, cebula, kapary i papryka.
Piecz w 180 stopniach około 20 minut.