Pizzetki

Kolejne danie Montignacowe - można oczywiście zrobić je ze zwykłej mąki, dodając mięso i ser. Pizzetki są pyszne na śniadanie czy kolację, można też zabierać je do pracy. Można je zamrażać, więc dobrze jest zrobić więcej na zapas.

Składniki:

0,5 kg mąki razowej graham typ 1850

5 dag drożdży (do zwykłej mąki wystarczy 2-3 dag, chyba że lubisz bardzo grube ciasto)

łyżeczka fruktozy lub cukru

pół szklanki mleka

pół szklanki ciepłej wody

sól, oliwa, oregano

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dolej ciepłe mleko, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj mąkę z solą i oregano, dodaj oliwę, następnie drożdże i wodę, wyrób ciasto. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na 5-6 kawałków i rozwałkuj na małe placki. Każdy placek posmaruj sosem (przepis na sos tutaj) i nakładaj dowolne składniki.

Na moich pizzetkach były: suszone pomidory, pieczarki, oliwki, cebula, kapary i papryka.

Piecz w 180 stopniach około 20 minut.

 

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bananowe z kakao i cynamonem

Smoothie bananowe z kakao i cy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą

Pizza z dyni z pieczoną papryk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami

Kakaowe ciasto z budyniową pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podwójnie jabłkowe ciasto na lato

Podwójnie jabłkowe ciasto na l…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegański deser kokosowy z malinami

Wegański deser kokosowy z mali…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami

Tarta z budyniem, bezą i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake