Pizza z porem i serem pleśniowym
.
20 dag mąki
2 dag drożdży
pół łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 por
10 dag sera pleśniowego (np. Lazur)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 ml śmietanki
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
.
.
Drożdże rozrobić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Drożdże wlać do przesianej mąki, dodać sól, wodę i dobrze wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać olej.
Por opłukać, białą część pokroić w krążki.
Por zeszklić na oleju, dodać śmietankę, dusić, aż śmietanka odparuje, dodać natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku.
.
Ciasto wyłożyć do foremki, położyć na nim uduszony por i rozdrobniony ser pleśniowy.
Na wierzchu posypać rozduszonym czerwonym pieprzem.
Pizzę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
.