Pizza z mięsa mielonego
Tym razem coś dla tych, którzy są na diecie Montignaca, albo mają ochotę na nietypowe danie z mięsa mielonego.
Przepis z Forum Zuzla.
Składniki:
Na spód:
70 dag mielonego mięsa
2 jajka
czosnek, cebula
bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos:
koncentrat pomidorowy
oliwa, ocet winny
sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
Na wierzch:
30 dag pieczarek
2 papryki (czerwona i żółta)
cebula
oliwki
starty ser żółty
Mięso wyrób jak na mielone, ale bez bułki czy innego "zestalacza".
Przyrządź sos: podsmaż koncentrat na oliwie z dodatkiem octu i przypraw (można lekko posłodzić, jeżeli jest zbyt kwaśne).
Pieczarki podduś z papryką i cebulą.
Mięso rozsmaruj na blasze wysmarowanej oliwą. Nałóż sos, na to warzywa, piecz ok. 20 minut w 150 stopniach.
Pod koniec pieczenia posyp żółtym serem, poczekaj, aż się roztopi.
Jest to bardzo pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, i do tego nietucząca!
A tak wygląda na talerzu: