Pizza z dynią i gorgonzolą
Tak się zastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach i kwaskowatym sumakiem zapewnia ciekawe i inne niż zwykle doznania smakowe, powszechnie jadanej pizzy. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce do 3 dni, nie musicie od razu zużyć całości, choć to chyba nie byłby duży grzech ;)
Składniki: Czas przygotowania: 2 h + wyrastanie 12h
Ciasto*
450 g mąki pszennej
1 i 1/3 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
300 ml wody
2 łyżki oliwy
* z podanej ilości składników ciasta wystarczy na 3 pizze o śr ok 20 cm każda
200 g dyni
100 g sera gorgonzola
100 g mozzarelli
1 łyżeczka sumaku
Sos pomidorowy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
* poza sezonem mogą być z puszki
Przygotowanie:
- Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę
- Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ok 5 minut, rozciągamy od siebie, składamy i obracamy o 90 stopni, powtarzamy tę czynność aż ciasto stanie się sprężyste
- Odkładamy ciasto do miski wysypanej mąką i wstawiamy do lodówki ok co najmniej 12 godzin
- Na trzy godziny przed planowanym pieczeniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Sos pomidorowy - na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, jeśli używamy świeżych należy je sparzyć, usunąć skórkę i pestki
- Sos gotujemy na średnim ogniu aż woda znacznie odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy oregano
- Dynię kroimy w półksiężyce o szerokości ok 2 cm, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 min
- Ciasto wygniatam w okrąg, przenosimy na natłuszczoną blaszkę lub kamień do pizzy, smarujemy środek sosem pomidorowym, pozostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach, układamy kawałki upieczonej dyni, plastry mozzarelli, kruszymy gorgonzolę, całość oprószamy sumakiem i pieczmy w piekarniku nagrzanym do temp 250 stopni przez ok 8 min