Pizza z anchois
Zapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw.Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem.
Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona.
W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek.Sardela jest bogata w żelazo i wapń. Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal.
Polecam również moją wersję kanapki z anchois.
MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS
Pokroiłam dwie cebule na plasterki.
Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem.Starłam ząbek czosnku, wymieszałam i smażyłamaż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała.
Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki.
Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru.Odstawiłam i zajęłam się ciastem.
1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.Odstawiłam aż urosły.Dosypywałam mąkę, około trzech szklanek,odrobinę oleju i sól.
Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Jak urosło, zagniotłam - dosypując jeszcze trochę mąki.
Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze.
Posmarowałam sosem pomidorowo-cebulowym.
Posypałam startą mozzarellą.
Fileciki anchois przekroiłam wdłuż (puszka 50g)
Rozłożyłam je na pizzy.
Pozostały już tylko do rozłożenia przekrojone na połówki czarne oliwki i posiekane kapary.
Wstawiłam pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam przez około 15 minut.
Smacznego!