Pizza na pełnoziarnistym cieście
Mięciutka pizza na pełnoziarnistym cieście - z dodatkiem mozzarelli :=) trochę zdrowsza wersja od tradycyjnej polecam
średnica spodu 30 cm
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki pszennej BIO graham typ 1850
- 1 słoiczek pasty pomidorowej
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 30 dag pieczarek
- 1 mozzarella 125 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
W ciepłej wodzie z dodatkiem miodu rozpuścić drożdże następnie dodać oliwę sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 30- 40 minut. Wyrośnięte ciasto przerobić czyli odgazować, uformować placek na pizzę i wyłożyć na papierze do pieczenia.
Posmarować pastą z pomidorów i ułożyć pokrojone na kawałki papryki, usmażone pieczarki oraz posypać startą mozzarellą. Na końcu brzegi posmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C na ok 20 minut.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...