Pizza na grubym, ziołowym cieście

Pizza to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Może być na cieście grubym, cienkim, na szybko zrobiona na tortillach, z dużą ilością składników lub tylko z sosem i serem. Nie znam nikogo, kto odmówiłby kawałka pizzy pachnącej i gorącej. Mam w domu wielkiego fana pizzy, dlatego dość często pojawia się ona na naszym stole. Czasem kupuję gotową mrożoną, ale coraz częściej sama robie ciasto. Uwielbiam pizze na grubym cieście z dodatkiem ziół. I taka jest zmodyfikowana przeze mnie receptura na bazę do pizzy wg Ann Nicol (Complete cookery banking).

Piza na grubym cieście
500 g mąki
1 łyżka soli morskiej
100 g oliwy
1 saszetka suszonych drożdży – 7 g
300 ml letniej wody
Łyżka ziół prowansalskich
Pół łyżeczki miodu

Do kubełka maszyny wlałam wodę, oliwę, drożdże, miód, wsypałam mąkę, sól i zioła. Włączyłam program mieszania. Trwa on 1,5 h ( jakieś 15 min mieszania i reszta czasu rośnięcia). Po wyrośnięciu podzieliłam ciasto na dwie części – jest dość lepkie, ale bez problemu ułożyłam na silikonowej macie. Rozciągnęłam. Posmarowałam przygotowanym sosem zaproponowanym przez Małgosimi na Cin Cinie http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8505
Położyłam na nim ser, podsmażone lekko z przyprawami boczek, kiełbasę, pieczarki i cebulę, dodałam pieczonego kurczaka i jeszcze trochę sera, posypałam ziołami i do piekarnika nagrzanego do 230 st na 25 min. Po ok. 10 min zmieniłam temperaturę do 200 st. Druga pizza piekła się krócej. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone.
Gorąco polecam
Ciasto jest ziołowe, grube, skórka fajnie chrupiąca. Będę je powtarzać.

Życzę wszystkim smacznego


Kategorie przepisów

Podobne przepisy