Pizza Liski
Przepis znalazłam na blogu Liski - White Plate . Spodobała mi się , bo jest na cienkim cieście - a ostatnio taką wolę ( nie zapycha tak , jak ta na grubym ) . Ciasto jest cieniutkie , ma chrupiące brzegi , smakuje prawie jak włoska pizza ( "prawie" robi wielką różnicę ;) . Następnym razem zaopatrzę się przede wszystkim w mozzarellę ( tym razem musiał ją udawać zwykły żółty ser ) , oliwki ( resztki zużyłam ostatnio do spaghetti ) , świeżą bazylię i inne niezbędne składniki - i wtedy zaszaleję :)
Składniki :
- wychodzi 1 pizza o średnicy 25 cm -
ciasto :
- 12 dag mąki ( około 3/4 szklanki )
- pół łyżeczki drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
farsz :
- kawałek kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- ketchup ( niestety nie miałam pomidorów w puszce , więc musiał wystarczyć )
- ser żółty starty na tarce o grubych oczkach
- oregano
Wszystkie składniki ciasta zagnieść , uformować kulę , posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 godzinę do wyrośnięcia . Miskę przykryć ściereczką .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 25 cm . Zostawić na 15 minut do podrośnięcia ( można ten krok pominąć ) . Na cieście rozsmarować ketchup , oprószyć oregano , posypać połową żółtego sera , ułożyć pozostałe składniki , z wierzchu posypać resztą żółtego sera .
Piekarnik nagrzać do 230 C ( do zimnego piekarnika włożyć blachę , żeby się rozgrzała ) . Na gorącej blasze położyć pizzę , wstawić do piekarnika , piec około 10-15 minut .
Liska robiła samodzielnie sos pomidorowy , ja musiałam się ratować ketchupem :\ . Do pieczenia użyła specjalnego kamienia do pizzy , ja - piekłam w tortownicy . Mimo tych różnic bardzo nam smakowała - nie różniła się specjalnie od tej , którą serwują w pobliskiej pizzerii ( a mają tam naprawdę smaczną ) . Co prawda dla prawdziwego głodomora taka jedna pizza to trochę mało - ale nam po świątecznym obżarstwie wystarczyła ;) Ten przepis to strzał w dziesiątkę !
13.04.2008
Tym razem zrobiłam pizzę z prawdziwego zdarzenia - z porządnym sosem z przepisu Liski i mozzarellą :)
Składniki - sos :
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano ( u Liski- bazylia , ale nie lubię suszonej , więc stąd oregano )
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Wszystkie składniki wrzucić do garnka , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć ogień i gotować 10 minut .
Rozwałkowane ciasto posmarowałam sosem pomidorowym , następnie ułożyłam plastry mozzarelli , szynkę pokrojoną w małe kawałki , cebulę pokrojoną w piórka , pieczarki ( pokrojone w plasterki i podsmażone ) i oliwki .
Pizza była pyszna - ser się pięknie roztopił i zrumienił , sos był bardzo aromatyczny , całość - po prostu "full wypas" ;)