PIZZA FOCACCIA
Pizza Focaccia - rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb.Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do mięs i sałat.7 g suszonych drożdży,szczyptę cukru, pół łyżeczki ziołowej soli i szklankę letniej wody wymieszałam z mąką pszenną i razową.Ilość mąki hmm na oko około 1,5 szklanki.Zagniatałam i wyrabiałam je około 5 minut dodając 2 łyzki oliwy z oliwek.Następnie odstawiłam na około 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem aż urośnie.W międzyczasie pokroiłam cebulkę na cienkie paseczki-polecam czerwoną i podsmażyłam na patelni.Pokroiłam około 2 łyżek zielonych oliwek i 6-8 suszonych pomidorów.Połowę oliwek i pomidorów połączyłam z wyrośniętym ciastem i ugniatałam jeszcze około minuty.
Podzieliłam je na sześć części ( ilość chlebków w zależności od ich wielkości) i z każdej formowałam krążki,które położyłam na natłuszczonej blasze.
Na wierzch nałożyłam usmażoną wcześniej cebulkę,pozostałe oliwki i suszone pomidory.Posypałam wszystko tymiankiem,granulowanym czosnkiem i solą ziołową.
Pizze-chlebki wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zarumieni.
Kochani pizze-chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno! Polecam! Smacznego!