Pizza drożdżowa gwiazda

Pizza drożdżowa gwiazda to ciekawy i niestandardowy pomysł na wykonanie pizzy. Przepis jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo składników. Pizza wykonana w ten sposób nie tylko wygląda imponującą, ale jest przede wszystkim przepyszna.

Pizza drożdżowa gwiazda wykonujemy na klasycznym cieście drożdżowym jak do typowej pizzy.

Sos możesz wykonasz swój ulubiony, najlepiej jeśli będzie dosyć gęsty lub użyć z mojego przepisu.

Do pizzy dodajemy mozzarelle, ser żółty (może być także parmezan) oraz dodatek np. szynkę, kiełbaskę lub inne ulubione dodatki. Ważne, aby dały się dosyć drobno pokroić i nie stanowiły problemy podczas wycinania kawałków. Składników nie dodawaj zbyt dużo ponieważ ciasto będzie ciężkie i może się nie upiec.

Pieczemy, aż skórka będzie miała złoty kolor. Jeśli lubisz wypiekaj ją mocniej.

Pizza drożdżowa gwiazda to fajna propozycja na imprezę, przyjęcia lub w sezonie letnim na grill. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz podawać z ulubionym sosem, keczupem lub sosem czosnkowym.

Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na drożdżową gwiazdę nutella.

Zdjęcie - Pizza drożdżowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIZZA DROŻDŻOWA GWIAZDA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru, płaska
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 150 g koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 sera żółtego
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy rozczyn) oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do potrojenia objętości na około 1-1,5 godz.
Koncentrat lub passatę mieszamy razem z wodą i, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, oregano, bazylię oraz paprykę. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Gotować na małym ogniu przez około 15-20 min. Zestawiamy z ognia i możemy jeszcze doprawić do smaku.
Mozzarellę, ser żółty oraz szynkę (jeśli używasz) kroimy na drobne kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na trzy części. Jedną część rozwałkowujemy na okrąg o śr. około 26 cm (możemy do tego użyć np. dużego talerza). Smarujemy sosem i oprószamy serem oraz szynką. Kolejny placek podobnie rozwałkowujemy i nakładamy na poprzedni. Powtarzamy czynność z nadzieniem i kolejnym plackiem. Na środku placka ustawiamy szklankę i nacinamy brzegi ciasta, na początku 4 następnie 8 i 16 kawałków. Wywijamy każdy kawałek na zewnątrz tworząc spiralkę i powtarzamy czynność drugi raz. Lekko formujemy kawałki przysuwając dwa kawałki do siebie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 20 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 210 c przez około 20 min lub do zarumienienia ciasta.

Zdjęcie - Pizza drożdżowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza drożdżowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza drożdżowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pizza drożdżowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pizza orkiszowa z mozzarellą

Pizza orkiszowa z mozzarellą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pizzerinki
3

Pizzerinki

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym

Chrupkie pieczywo z kurkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciastko managera.... czyli włoski deser

Ciastko managera.... czyli wło…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kotlety z cukinii
1

Kotlety z cukinii

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus malinowy do tortu
1

Mus malinowy do tortu

Słodki Pomysł Słodki Pomysł
Słodki Pomysł

Cold brew

Cold brew

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia