Pizza domowa
Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :)
Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę robimy domową pizzę.
Na blogu są już przepisy na pizzę.
Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem mleka, ale teraz tylko na wodzie, to jest taki przepis podstawowy.
Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu.
Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa się do takiej temperatury, to najlepiej piec pizzę w najwyższej temperaturze do jakiej się nagrzewa.
Dodatki do pizzy podaję przykładowe, takie które akurat teraz dodałam, ale możecie dodać to co lubicie, albo to co akurat zalega w lodówce. Obowiązkowo muszę mieć na pizzy pieczarki, czerwoną cebulę i papryczki pepperoni.
Bardzo lubię pizzę z brokułem, szpinakiem, papryką, kurczakiem. Lubię też dodać świeże listki bazylii, ale to już po upieczeniu.
U nas jest tak, że każdy robi swoją pizzę i układa na niej to co lubi.
Z tego przepisu robię 3 pizze, każda około 30 cm.
W tym wpisie pokaże wam pizzę z różnymi dodatkami.
To co? Zapraszam na pizzę :)
Składniki na domową pizzę:
Ciasto:
- 300 g. ciepłej wody
- 20 g. drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 500 g. mąki pszennej typ 00
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1/2 butelki passaty pomidorowej (około 350 g )
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Dodatki:
- 300 g sera żółtego
- pieczarki
- czerwona cebula
- oliwki
- papryczki pepperoni
- papryka czerwona
- szynka prosciutto
Jak zobić domową pizzę?
Sos pomidorowy.
Passate przełożyć do rondelka, dodać czosnek przeciśnięty
przez praskę, oregano, sól, i pieprz.
Podgrzewać na małym gazie, aż sos zgęstnieje.
Następnie zostawić do wystudzenia.
Sos przygotowuję kiedy ciasto wyrasta.
Ciasto.
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać. Można zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże
zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne.
Następnie wsypać mąkę, dodać sól i oliwę z oliwek.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę
do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i podzielić
na 3 części, następnie uformować kulki.
Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do ponownego
wyrośnięcia.
Okrągłe blaszki nasmarować olejem. Wyłożyć na środek kulkę ciasta,
delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć dłońmi do brzegów blaszki.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy
zostawiając wolne brzegi. Następnie posypać utartym serem
i wyłożyć ulubione dodatki.
Tu pizza z pieczarkami, cebulą, kukurydzą, brokułem,
oliwkami, pepperoni i szpinakiem.
Pizzę piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 310 stopni,
7-8 minut. Jeżeli nie macie w piekarniku takiej temperatury,
to polecam 250 stopni, 12-13 minut.