Pizza domowa

Pizza domowa


Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :)

Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę robimy domową pizzę.

Na blogu są już przepisy na pizzę.

Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem mleka, ale teraz tylko na wodzie, to jest taki przepis podstawowy.

Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu.

Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa się do takiej temperatury, to najlepiej piec pizzę w najwyższej temperaturze do jakiej się nagrzewa.

Dodatki do pizzy podaję przykładowe, takie które akurat teraz dodałam, ale możecie dodać to co lubicie, albo to co akurat zalega w lodówce. Obowiązkowo muszę mieć na pizzy pieczarki, czerwoną cebulę i papryczki pepperoni.

Bardzo lubię pizzę z brokułem, szpinakiem, papryką, kurczakiem. Lubię też dodać świeże listki bazylii, ale to już po upieczeniu.

U nas jest tak, że każdy robi swoją pizzę i układa na niej to co lubi.

 

Z tego przepisu robię 3 pizze, każda około 30 cm.

W tym wpisie pokaże wam pizzę z różnymi dodatkami.

To co? Zapraszam na pizzę :)

 

Składniki na domową pizzę:

Ciasto:

  • 300 g. ciepłej wody
  • 20 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g. mąki pszennej typ 00
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1/2 butelki passaty pomidorowej (około 350 g )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

 

Dodatki:

  • 300 g sera żółtego
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • oliwki
  • papryczki pepperoni
  • papryka czerwona
  • szynka prosciutto

 

Jak zobić domową pizzę?

Sos pomidorowy.

Passate przełożyć do rondelka, dodać czosnek przeciśnięty

przez praskę, oregano, sól, i pieprz.

Podgrzewać na małym gazie, aż sos zgęstnieje.

Następnie zostawić do wystudzenia.

Sos przygotowuję kiedy ciasto wyrasta.

 

Ciasto.

Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.

Wymieszać. Można zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże

zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne.

Następnie wsypać mąkę, dodać sól i oliwę z oliwek.

Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.

Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę

do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i podzielić
na 3 części, następnie uformować kulki.
Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do ponownego
wyrośnięcia.


Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Okrągłe blaszki nasmarować olejem. Wyłożyć na środek kulkę ciasta,

delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć dłońmi do brzegów blaszki.

 

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na tak przygotowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy

zostawiając wolne brzegi. Następnie posypać utartym serem

i wyłożyć ulubione dodatki.


Tu pizza z pieczarkami, cebulą, kukurydzą, brokułem,

oliwkami, pepperoni i szpinakiem.



Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pizzę piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 310 stopni,

7-8 minut. Jeżeli nie macie w piekarniku takiej temperatury,

to polecam 250 stopni, 12-13 minut.



Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pizza domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











 

 

Kategorie przepisów