Pizza chłopska na cieście razowym
Ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, a że na rynku wiele się ich pojawiło... no cóż, spodziewajcie się "różności" ;) A dzisiaj:
Pizza chłopska na cieście razowym
Przepis na dużą blachę z kuchenek (taką ok. 35cm x 35cm) lub 2 mniejsze okrągłe (ponowne dzięki braciszku za te blachy do pizzy!!!). Jeśli chcecie bardzo grube ciasto, zróbcie z podwójnej porcji składników.
Na ciasto:
- ½ kg mąki razowej
- 1 paczka suchych drożdży (7 g) lub mała kostka drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
Na wierzch (ilość zależy od waszego smaku, podaję orientacyjnie):
- 1-2 kiełbasy
- cebula biała
- pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
- kukurydza z puszki
- papryka czerwona
- pieczarki (5 dużych sztuk)
- sól, pieprz
- oregano
- ser żółty, twardy
Jeśli mamy drożdże instant, należy przejść do kolejnego punktu ;) Jeśli mamy świeże drożdże, najlepiej na początek zrobić zaczyn: drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i odczekać 3-5 min., aż zaczną pracować (osobiście ostatnio robię każde ciasto na świeżych drożdżach, lepiej wychodzi i jest moim zdaniem smaczniejsze).
Wymieszać ze sobą składniki na ciasto (można do ciasta dodać trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki oraz kiełbasę pokroić na plastry, umytą paprykę pokroić w kostkę, obraną cebulę - w piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.
Blachę wysmarować oliwą, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (ja nie wałkuję, tylko ugniatam palcami). Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć ser żółty. Zostawić ciasto jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
Nałożyć wszystkie dodatki, zmiksowane pomidory jako pierwsze, ser żółty jako drugi, reszta na wierzch.
Piec w 190’c ok. 20 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.