Pizza calzone z pieczarkami i salami
Planowałam, że zrobię normalną pizzę, ale w trakcie przygotowań stwierdziłam, że czemu nie calzone - i efekt był bardzo fajny. Polecam Wam zastosowanie specjalnej włoskiej mąki do pizzy. Ja zarzuciłam już przygotowywanie pizzy ze zwykłej mąki, spody wychodzą o wiele lepiej z tej włoskiej - ciasto jest bardzo elastyczne i ma zupełnie inną konsystencję, a co najważniejsze, dużo lepiej smakuje. Do pizzy calzone poleciłabym też użycie dużej ilości sosu pomidorowego, wtedy bardzo dobrze wychodzi ta wierzchnia część pieroga.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto
400 g mąki
2-3 dag drożdży (daję na oko)
1/2 łyżeczki soli
1/8 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki oliwy
woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta
Sos
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamico
sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)
oregano
łyżeczka cukru
Nadzienie
500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
oliwa z oliwek
salami
starty ser żółty
Przygotowanie ciasta:
Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotowanie sosu:
W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.
Przygotowanie nadzienia:
Posiekaj pieczarki i pokrój cebulę. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj pieczarki i uduś do miękkości, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie pizzy:
Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj placki sosem, uważając, aby nie usmarować brzegów. Następnie na połowie każdego placka ułóż pieczarki i salami, posyp serem żółtym (nadzienia może - a nawet powinno - być dużo). Szybkim ruchem złóż placek na kształt pieroga, posmaruj brzegi oliwą i dokładnie sklej. Wierzch również dobrze posmaruj oliwą. Wstaw pizze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 25-30 minut.