Pizza 4 sery
Dzieci ciągle i ponownie chore. Ostatnio skończyło się nawet szpitalem. W takiej sytuacji człowiekowi naprawdę nie zależy na tym, co i kiedy je - przez ostatni miesiąc odmrażałam pierogi, krokiety, bigosy, flaczki, gołąbki, kotlety mielone, odnalezione w czeluściach zamrażarki. Lecz trzeba zjeść w końcu coś swojego, ciepłego, przygotowanego przed chwilą, świeżego... i łatwego do przygotowania. Człowiek przesycony świąteczną kapustą i pierogami ma ochotę na coś innego...
Pizza 4 sery
Przepis na dużą blachę z kuchenek (taką ok. 35cm x 35cm) lub 2 okrągłe blachy o średnicy 36 cm (DZIĘKUJĘ ZA PREZENT, BRACISZKU!!!). Jeśli chcecie grube ciasto, zróbcie z podwójnej porcji składników.
Na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
Na wierzch:
- 4 typy sera: mozzarella, pleśniowy, żółty twardy i parmezan (lub inne ulubione)
- 2 spore pomidory
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- opcjonalnie inne dodatki: u mnie biała cebulka, podsmażona pierś z kurczaka i kukurydza
Wymieszać ze sobą składniki na ciasto, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Blachę wysmarować oliwą, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć ser żółty.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować, dodać bazylię, oregano, sól i pieprz, a następnie posmarować powstałym sosem ciasto. Poukładać dodatki, a następnie posypać 4 rodzajami startegopokrojonego sera - można zmiksować smaki, lub poukładać każdy ser osobno na ćwiartce.
Piec w 200’c ok. 20 minut (im cieńsze ciasto, tym krócej) – ranty ciasta powinny lekko zbrązowieć.