Pita

Pita
Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla i parę wodną i tak następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki, niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie.

Zdjęcie - Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*Przepis pochodzi z książki Samar Khanafer "Hummus za'atar i granaty"


Składniki na 8 placków:
2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.


Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy kulkę, którą następnie cienko rozwałkowujemy. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 5-7 minut, aż ciasto całkowicie się podniesie i delikatnie zrumieni.
Zdjęcie - Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów